Wat is hypnose?

Bij hypnose en hypnotherapie wordt door veel ouders en kinderen gedacht aan een enge man met donkere ogen en wellicht een heen en weer zwaaiend horloge, waarmee hij je in een hypnotische trance brengt. In die trance zou je alles doen wat de hypnotiseur je vertelt te doen. Dit alles is echter “show-hypnose” en heeft niets te maken met hypnose zoals dat gebruikt wordt in de medische wereld.

Bij medische hypnose (hypnotherapie) brengt een therapeut je in een ontspannen trance en geeft je hierbij allemaal suggesties gericht op de aanpak van het medische probleem. Jij bepaalt uiteindelijk zelf welke suggesties je wel of niet gebruikt. Je hebt de zaak zelf in de hand. Degene die de hypnose uitvoert, begeleidt alleen het proces. Je bent dus niet de controle kwijt, zoals op televisie soms wordt gesuggereerd.

De hypnotische trance is overigens iets dat iedereen goed kent: het is te vergelijken met de trance waar je in zit je als je naar een goede film kijkt: je gaat zo op in de film dat je vergeet waar je bent. Of tijdens een lange autorit, waarbij je helemaal in gedachten bent en na afloop je nauwelijks kunt herinneren hoe je bent aangekomen op je eindbestemming. Dit zijn spontane ervaringen uit het dagelijks leven die vergelijkbaar zijn met hypnose.

Lees hier meer over hypnose bij kinderen.